Het ontstaan van het gebouw

De naam Tine Talman is onlosmakelijk verbonden met dit gebouw, dat in 1923 is gebouwd als wijkcentrum en consultatiebureau. Tine Talman (1860-1949) spande zich vanaf 1905 in voor de oprichting van een vereniging voor wijkverpleging in Drachten en was enkele jaren later actief voor de plaatselijke vereniging voor de bestrijding van tuberculose. Zij ijverde lang voor een eigen wijkgebouw in Drachten, dat uiteindelijk in 1924 kon worden geopend. Het consultatiebureau voor de tbc-bestrijding kwam er in 1934. Na haar overlijden werd de Doorbraak, de straat vanaf de Noordkade naar de Oosterstraat, recht tegenover het wijkgebouw, naar haar genoemd.

Het verhaal van de volle evangelie Gemeente Drachten

Na verschillende jaren in het gebouw “De Opbouw” aan de Dwarsvaart te Drachten bijeen te zijn gekomen, werd het gebouw te klein en moesten ze zoeken naar een groter gebouw. In de eerste instantie was het niet de bedoeling om een gebouw te kopen. Door verschillende mensen werden ze er op gewezen dat er een gebouw te koop stond aan de Oosterstraat 35-37. De Heer sprak door verschillende mensen door beelden (zelfs jaren hier voor al) en Bijbelteksten dat ze het gebouw moesten kopen. De Heer zei zelfs dat het gebouw niet boven een bepaalde prijs uit zou komen, zodat ze het konden kopen.

Op 21 januari 1982 werd het voormalige Pension verkocht aan de Volle Evangelie Gemeente onder leiding van voorganger Jan Teeninga. Omdat er nog huurders in zaten konden ze niet het hele gebouw direct gebruiken. De Heer sprak wederom dat zij niets moesten doen op de huurders er uit te zetten, de Heer zou dit zelf regelen. Dit was snel gebeurt, zoals de Heer al had beloofd.

Later zou er een gedeelte bij gebouwd worden, omdat het gebouw “De Doorkijk” al weer snel te klein was. De Heer zegende het werk van de gemeente enorm.

Het ontstaan van de evangelische gemeente Jozua Drachten

In 1997 scheidde zich een groot deel van de gemeente zich af, door problemen en mening verschillen, uit deze groep ontstond de Evangelische Gemeente “Jozua”. De Jozuagemeente kwam samen in het muziekgebouw aan de Kleinzand 13 en daarna in de Openbare LEAO school aan de Geelgorstraat en als laatste in de school aan de Raai.

Op 25 april 2002 kwamen de twee gemeente weer bij elkaar en gingen samen verder onder de naam Evangelische Gemeente “Jozua” te Drachten aan de Oosterstraat 35-37.